Recepten Suikerfeest

Dit weekend vieren Limburgse moslims het Suikerfeest, het einde van de vastenmaand ramadan. Ze laten iedereen een beetje meevieren door enkele van hun favoriete Suikerfeestrecepten te delen.

Recept

Iraanse saffraanrijst met zuurbes en kip (zereshk polo)

Foto en recept van Solmaz Niazi uit Hasselt

Ingrediënten voor de rijst:

• Basmatirijst/Lange korrelrijst (Afghaans/Iraans)

• ± 1 tl saffraandraadjes (of iets meer)

• 4 stuks kardemompeulen

• Klein beetje roomboter

• Gekookt water

• Zout (wees niet zuinig)

• Olie

Ingrediënten voor de bessen:

• 2 handvol zuurbessen/berberis

• 1/2 of 1 el rozenwater

• 4 stuks kardemompeulen

• Olie


Bereidingswijze rijst:

Kook in een ruime pan een hoeveelheid water. De rijst moet eerst een paar keer met water gewassen worden (tot het water iets helderder is). Gebruik tijdens het wassen niet te veel je handen, want dan maak je de rijst korrelig. Laat het daarna in water weken, ongeveer een half uur, dat maakt de rijst lekkerder. Giet het water daarna weg.

Wanneer het water kookt, doe je er de rijst erbij met een beetje zout. Laat het koken tot het bijna gaar is. Zeef de rijst vervolgens in een vergiet. Giet in dezelfde pan een beetje olie en doe de rijst hier weer in. Zet het vuur heel laag en leg een vlamverdeler op het fornuis. Zet de pan er vop en doe er een stukje roomboter bij.

Maak vervolgens ‘gaten’ in de rijst met behulp van een lepel. De gaten zorgen ervoor dat de rijst gestoomd en gaar zal worden. Doe er twee stuks kardemom (die je even in een vijzel hebt gestampt) bij voor een lekkere geur. Je kunt er nog wat rozenwater bij doen, maar dat is niet noodzakelijk.

Doe een schone theedoek om het deksel van de pan heen, en leg het deksel op de pan. Op deze manier laat je de rijst op een lage temperatuur ‘stomen’. Dit doe je circa 30 tot 35 minuten. Maak de deksel niet open. Pak ondertussen een vijzel en stamp de saffraandraadjes, samen met twee stuks kardemom, goed fijn.

Haal de overgebleven stukjes kardemom er uit. Doe er enkele eetlepels gekookt water bij zodat de saffraan zal oplossen. Dit dient als kleurstof voor de rijst. Zeef eventueel het saffraanwater en meng het met een deel van de rijst, zodat het geel zal kleuren.

Bereidingswijze zuurbessen (zereshk):

Doe de zuurbessen in een koekenpan samen met wat olie en rozenwater. Pak een vijzel en stamp de kardemom goed fijn. Er zullen nog wel wat stukjes achterblijven, maar die kan je er later uitvissen. Als je het helemaal fijn wilt malen, kan je beter een koffiemolen gebruiken. Doe de kardemom vervolgens ook in de koekenpan. Bak de bessen al roerend tot ze gaar zijn. Je kan eventueel wat suiker of saffraan toevoegen als je wilt.

Als alles klaar en gaar is, verspreid je de witte en de gele rijst op een schaal en voeg je het zure bessenmengsel toe. Deze Iraanse rijst kan je met allerlei gerechten serveren.

Ingrediënten:

• 1 lepel rozenwater

• Zout, peper en gingerpoeder naar smaak

• Twee kippenbillen

• 100 ml olijfolie

• 3 uien

• Halve limoen

• 200 ml passata

• Beetje boter

• Halve theelepel safraan

Bereidingswijze kip:

Snij de ajuinen dun en doe ze in een kom. Voeg 50 ml olijfole toe in de kom met de ajuinen. Je mag er zo veel zout en peper aan toevoegen als je zelf wilt. Doe er ook een halve leper gingerpoeder bij. Daarna doe je de twee stukken kip in de kom. Strooi het safraanpoeder uit op de kippen. Meng het geheel goed met je handen tot de kippen een oranje-gele kleur krijgen. Dan zet je de kom 2-4 uur in de koelkast. Haal de kippen uit de kom en voeg er 50 ml olijfolie aan toe. We zetten de oven 30 minuten in de oven op 180 graden. Daarna voegen we de helft van het ajuinmengsel toe en laten we het geheel nog 20 minuten doorbakken in de oven op 180 graden. Terwijl de kippen in de oven zijn gaan we een saus maken. Gebruik een kleine pan en doe er de andere helft van het ajuinmengsel in. Voeg hier de passata, limoen, boter, rozenwater en zout en peper aan toe. Laat het 20 bakken op een zacht vuurtje tot het vocht opgekookt is tot een vast geheel.


Zahloek- Marokkaanse auberginesalade

Een recept van Rachida Nait Oufakir uit Hasselt (kan zowel warm als koud gegeten worden)

Ingrediënten: (6 personen)

• 3 aubergines

• 2 tomaten, in blokjes

• 2 etl. koriander, fijngesneden

• 30 ml olijfolie

• 3 teentjes knoflook, geperst

• 1 tl. paprikapoeder

• 1 tl. zout

• 1/2 tl. cayennepeper

• 1/2 tl. komijnpoeder

Bereidingswijze:

1. Schil de aubergine, snijd deze in kleine blokjes en voeg de aubergine toe in een ruime pan.

2. Giet water in de pan tot het water net boven de aubergine uitkomt en breng het geheel op smaak met zout en roer het even door.

3. Kook de aubergine op middelhoog vuur tot de aubergine inkrimpt en gaar is. Giet de aubergine af wanneer deze gaar is en zet even apart.

4. Verwarm de helft van de olijfolie in de pan, schep de tomaten erbij en bak deze even aan

5. Voeg dan de kruiden, geperste knoflook, fijngesneden koriander en de overige olijfolie erbij en schep alles even goed om

6. Laat het geheel bakken voor ongeveer 15 minuten op middelhoog vuur. Blijf zo nu en dan doorroeren tot je ziet dat de tomatensaus is ingedikt.

7. Voeg de aubergine toe in de pan bij de tomatensaus en prak met behulp van een vork de aubergine.

8. Laat de auberginesalade voor zeker 15 minuten doorbakken op een middelhoog vuur, totdat de saus goed is ingedikt.


Oreodessert

Een recept van Hatice Baloglu uit Beringen

Ingrediënten: (8 glaasjes)

· (slag)room 2 flesjes (room 33%) (koud)

· Klopfix 1 zakje

· vanillesuiker 2 st

· mascarpone 500 gr (kamertemperatuur)

· Oreokoekjes

· suiker 3 eetlepels

Bereidingswijze beslag:

Mix de room suiker, vanillesuiker en de klopfix tot een schuimend beslag. Voeg de Mascarpone toe en mix verder (beslag wordt wat dikker). De Oreokoekjes mag je grof in stukjes snijden en toevoegen bij het beslag, roer om met een spatel zodat de koekjes goed gemengd zijn. Doe het beslag in een spuitzak en spuit het in mooie glaasjes. Doe er folie op en zet ze voor minstens 4 uur in de koelkast.

Ingrediënten ganache:

200ml (slag)room (room 33%) 200gr pure chocolade

Bereidingswijze: Breek de chocolade in stukjes en doe ze in een kom. Warm de room op totdat het bijna kookt. Giet de room over de chocolade en roer om tot de chocolade gesmolten is. Doe er een koffielepel boter in voor glans. Als de ganache wat lauw is, kan je het voorzichtig over je Oreobeslag gieten. Leg er een Oreokoekje op en steek het een kwartiertje in de koelkast.

Datum bericht vr 22 mei '20