Overmorgen vieren we Pasen. Pasen is een sociaal gebeuren: families komen samen, de kinderen zoeken naar paaseieren. Maar niet alleen de christenen vieren binnenkort samen feest, ook de moslims. Zij starten op 23 april met de Ramadan, hun vastenmaand. Elke avond van de Ramadan ‘breken ze de vasten’ tijdens de iftarmaaltijd. De iftar is een sociaal gebeuren, met familie, vrienden en kennissen. Corona gooit roet in het eten. We kunnen dit jaar niet samen met familie en vrienden feesten. Hoe gaan katholieken, protestanten en moslims hiermee om? Drie mensen uit drie verschillende religieuze gemeenschappen vertellen.
Lianne nam de Paasdienst op voorhand op, in een lege kerk. “We versturen een link met het filmpje van de Paasviering naar onze gelovigen. Op die manier kunnen ze er, elk op hun eigen plekje, naar kijken. Pasen kan je niet vieren zonder het gedenken van Goede Vrijdag. Dan staan we stil bij het lijden van Christus, maar ook bij het lijden overal ter wereld. In deze coronatijden komt dat voor velen akelig dichtbij.We vieren Goede Vrijdag normaal gezien vanavond in de kerk. In de plaats daarvan heb ik een bezinningstekst geschreven, die ik rondstuur. Onze mensen kunnen de tekst thuis lezen en zich zo mee bezinnen. Dit doen we met alle preken van de gewone kerkdiensten in deze Coronatijd.”
"Het wordt inderdaad een vreemde Pasen. Vele christenen kijken uit naar de mooie vieringen in de kerk, en die vallen allemaal weg: geen Paaskaars, geen paascommunie,… het doet veel mensen pijn. Maar uiteraard zijn we als christenen solidair met de maatregelen van de overheid. We proberen het met creatieve oplossingen. Zo zenden we zondag een paasmis uitzenden via de beide Genkse vrije radio’s, die we hiervoor heel dankbaar zijn. We stellen enkele kerken open voor individueel gebed met respect voor de voorzorgsmaatregelen. En via onze website en facebookpagina proberen we dagelijks verbinding en verdieping aan te reiken. En om 12 uur zullen in gans België de paasklokken luiden, als een krachtig teken van hoop."
Mehmet: “De Ramadan is een bijzondere tijd voor moslims. Het is een periode waarin we veel relativeren en afstand kunnen nemen van het drukke leven. Tijdens de Ramadan nemen we tijd voor onze familie en naasten. Ook is het een periode om extra solidair te zijn met de armen in onze samenleving. Eén van de basispijlers in de islam is de ‘Zakat’, de armenbelasting. De aalmoezen voor de armen worden nog steeds verzameld, maar door de coronamaatregelen is het moeilijker om deze aan degenen te bezorgen die het nodig hebben. Het is ook moeilijk om vrijwilligers te mobiliseren en samen te brengen. Er zijn ideeën genoeg, maar het is moeilijker om ze uit te voeren. Enkele zelfstandige handelaren zoals Turkse pizzeria’s en kebapzaken hebben solidariteitsacties op poten gezet. Ze doen wat ze kunnen. Voor het vieren van de Iftars zullen we gebruik moeten maken van online videoplatformen als WhatsApp en sociale media. Op die manier kunnen we het feest toch samen vieren.