Muzikale helden: Mohammedreza Sharajian & Fayrouz

Alireza en Nadia vertellen over hun favoriete artiesten

Ik vermoed dat mijn favoriete muziek voor heel mensen onbekend zal zijn. Maar ik wil jullie graag laten kennis maken met deze muziekstijl.
Alireza Radi, vrijwilliger bij Vormingplus Limburg

Alireza Radi is vrijwilliger voor Vormingplus en heeft Iraanse roots

Muziek is volgens mij voedsel voor onze geest, een beetje vergelijkbaar met eten dat voedsel is voor ons lichaam. Er is veel variatie en ieder heeft zijn smaak, maar uiteindelijk alles is goed. Dat is eigen aan kunst.

Mijn favoriete muziek is “Iraanse klassieke muziek”. Deze muziek geeft me rust. De zang gaat over liefde en levensbeschouwingen. De teksten zijn vaak leerrijk. Het is al sinds mijn jeugd mijn favoriete muziek. Ik geniet van verschillende muziekgenres, maar deze muziek blijft toch nog altijd mijn favoriet.

Door deze muziek sta ik stil bij het leven. Daarom luister ik naar deze muziek als ik alleen ben. Dan kan ik ten volle genieten van alle klanken en teksten. Het voorbeeld dat ik jullie wil laten horen is ‘Mastan salamat mikonand’ van meester Mohammedreza Sharajian. De betekenis van de titel is: ‘Dronken mensen begroeten je’. Als iemand dronken is, nemen mensen meestal afstand van die persoon. Maar dit liedje bekijkt dat feit in een mystieke context: een dronken persoon is een eerlijk persoon. Ze maken hun binnenkant zichtbaar.

Nadia Alsafadi is Syrische en begeleidt voor Vormingplus de saloncinema

Ik koos een nummer van de Libanese zangeres Fairuz. Fairuz is een van de beroemdste zangeressen uit het Midden-Oosten.

Ze brengt Arabische muziek. Het nummer heet ‘Saalouni El Nass’. De betekenis van de titel is: ‘de mensen vroegen mij’. Elke dag begint voor mij met haar muziek. Als ik naar haar liedjes luister, geeft dat mij energie, hoop een optimisme.

Fairuz zingt over liefde, vrede en hoop. Ik wens de wereld liefde, vrede en vrijheid. En het belangrijkste nog: dat het coronavirus zo snel mogelijk weggaat!

Datum bericht ma 27 april '20