Life Iftar 2023, een impressie

Op zaterdagavond 25 maart vond de derde editie van de ‘Life Iftar’ plaats in de Limburghal in Genk. Het was een samenwerking van verschillende warmhartige organisaties ten voordele van Kom op tegen Kanker.

Life iftar 9

Meer dan 500 deelnemers, zowel moslims als niet-moslims, braken samen de vasten. De avond bood via getuigenissen, een lezing en infostanden steun en informatie over kanker.

Het doel van de avond was dubbel. Enerzijds maakten we het thema ‘kanker’ bespreekbaar en werd het uit de taboesfeer gehaald. Want vaak rust er nog een groot taboe op dit thema. Anderzijds legden we verbinding tussen moslims en niet-moslims. Waarom is er zoveel racisme en onverdraagzaamheid? Omdat we elkaar onvoldoende kennen. Door elkaar te ontmoeten leren we elkaar kennen en verdwijnt de onverdraagzaamheid en het onbegrip. Samen aan tafel lekker eten is dé gelegenheid bij uitstek om elkaar te ontmoeten!

Om het taboe rond kanker bespreekbaar te maken, hebben de jongeren van fotoatelier Zwiep videogetuigenissen opgenomen van mensen die rechtstreeks en onrechtstreeks met kanker in aanraking kwamen. Enkele van deze filmpjes werden vertoont bij de start van de avond. Deze rake getuigenissen lieten niemand onberoerd. Daarna gaf Mustafa Harraq, bijblijfconsulent bij ACV Limburg, een lezing over de effecten van het vasten op je lichaam en geest. Hij sloot af met een meditatieoefening. Na enkele woordjes van burgemeester Wim Dries en schepen Anniek Nagels, leidde een imam het gebed in. De zogenaamde ‘adhan’. De maaltijden werden rondgebracht door de talrijke jonge vrijwilligers. Ten slotte nam volksvertegenwoordiger Meryame Kitir het woord. Ze vertelde over haar persoonlijke ervaring met kanker in haar omgeving.

De avond werd georganiseerd door Kom op tegen Kanker, vzw We for them, Avansa Limburg, vzw Open Je Hart, AIF+, Stad Genk, CM Limburg, UAV (Unie van Actieve Verenigingen), Gigos jeugdwelzijnswerk, vzw Hand in Hand en vzw Genesis. Een toffe mix van regionale organisaties en lokale Genkse verenigingen. Bijna elke organisatie had ook een standje op een standenmarkt bij de ingang van de zaal. De heerlijke maaltijd werd voorzien door Cihan en Umit van vzw Diğerkâm.

Datum bericht vr 31 maart '23