Leven in het hier en nu

Mustafa is Genkenaar in hart en nieren. Hij is bijblijfconsulent en projectmedewerker bij ACV Innovatief. Ook is hij voorzitter van vzw Genesis. Deze organisatie doet sociale projecten zoals waterputten graven en bomen planten in Zuidoost-Marokko. Ondertussen kwamen er projecten in Palestina, Togo en ons eigen Limburg bij. Op zaterdagvoormiddag 1 oktober trekt hij met ons de natuur in tijdens ‘Mindful met Mustafa’ in Genk.

IMG 20220913 120355

Je trekt regelmatig met groepen de natuur in. Waarom doe je dit?

Mustafa: Door de ratrace komen veel mensen in een burn-out terecht. Ze gaan in overdrive en ‘worden geleefd’. Ik heb zelf een burn-out gehad, dus ik weet waarover ik spreek. Deze situatie kan van kwaad naar erger gaan en resulteert in medische klachten. Uiteindelijk moeten ze volledig stoppen omdat ze niet meer verder kunnen.

Ik geloof in een preventieve aanpak. Je moet niet wachten tot je dit overkomt. Je kan je leven beheersen door regelmatig stil te staan. Dan heb je het gevoel dat je leeft. Want als je niet regelmatig stil staat, kan het leven je voorbij hollen. Je bent misschien wel succesvol geweest en hebt carrière gemaakt, maar je dierbaren zijn aan je voorbij gegaan. Dat gebeurt dikwijls bij mensen die heel hard werken, perfectionistisch zijn, veel verantwoordelijkheden hebben, … Ik geloof dat het anders kan. Daarom trek ik met groepen de natuur in.

Regelmatig stoppen en afstand nemen kan mentale moeilijkheden vermijden?

Mustafa: Zeer zeker. Doordat je in een dagelijkse routine of sleur belandt, vermindert je creativiteit. Dat is jammer. Het is goed om regelmatig deze routine te breken en na te denken over je dagdagelijkse bezigheden. Je kan je afvragen of je nog goed bezig bent. En dit ‘stoppen’ kan in je eigen huiskamer. Maar persoonlijk denk ik dat de natuur zich daar beter toe leent.

In de natuur kom je los van je dagelijkse omgeving. We ervaren de wereld door onze zintuigen. Je lichaam past zich aan aan de context van de ruimte waarin we ons bevinden. Als je op je werk bent, zal je bijvoorbeeld het gevoel krijgen dat je moet werken. Als je in de natuur bent, zal je lichaam zich aanpassen aan deze natuurlijke context en sneller tot rust komen. Even technisch: je hersenen gaan dan van bèta-golven naar alfa-golven. Als je in deze fase bent, ben je ontspannen. Als je ontspannen bent, ga je niet ‘overleven’ maar wel ‘leven’. Je hebt niet meer het gevoel dat er constant het gevaar is van deadlines behalen, rushen van de ene vergadering naar de andere,… je zit niet meer in een vecht/vlucht reactie.

Je hersenen maken op die momenten in de natuur geen stress-hormonen meer aan, want het voelt geen gevaar. Je kan diep in -en uitademen en je lichaam kan zich herbronnen. Als de stress wegvalt, is er ruimte voor creativiteit. Deze momenten van rust nodigen ook uit om even stil te staan bij het leven. We kunnen nadenken of we nog goed bezig zijn. Je stelt je dagdagelijkse bezigheden in vraag. Misschien kom je tot de conclusie dat je aandacht schenkt aan de verkeerde dingen. Misschien zijn er meer belangrijke zaken in het leven?

Https live staticflickr com 65535 52324310373 02c7d7fedc o

Mindful met Mustafa

Neem deel aan de activiteit op 1 oktober.

Wat met de maatschappelijke druk om te presteren?

Mustafa: Jammer genoeg zijn er veel jongeren die depressief zijn en kampen met mentale problemen. Door de maatschappelijke druk op onze jongeren wordt er heel veel van hen verwacht. Sociale media spelen hier zeker een grote rol in. Jongeren moeten meer dan vroeger zichzelf leren zijn. Ze spiegelen zich teveel aan anderen. De beste versie van jezelf is stukken beter van een versie van iemand anders. Bij de oudere generatie speelt dit ook een rol. Als je eenmaal op leeftijd bent, moet je met voldoening terug kunnen kijken op het leven dat je leefde. Heb ik genoten en anderen laten genieten? Heb ik dienstbaarheid getoond? Heb ik mezelf niets tekort gedaan? Heb ik liefde gegeven én ontvangen? Met andere woorden; heb ik een leven gehad waar ik alles uit hebt gehaald? Misschien heb je je hele leven hard gewerkt zonder betekenisvolle relaties aan te gaan en/of regelmatig stil te staan. Ik denk dat je daar op latere leeftijd spijt van krijgt.

Wat doe je tijdens de natuurwandelingen?

Mustafa: Tijdens de natuur -en stiltewandelingen gunnen we elkaar de tijd. We komen tot rust en gaan dieper in de op gedachten die naar boven komen. Die gedachten pakken we vast. Soms komt zelfs het onderbewustzijn naar boven. Dit kunnen gevoelens zijn van gemis. Deze gevoelens mogen we niet ontkennen, want vroeg of laat komen ze toch naar boven. De natuur leent zich ook voor het leven in het hier en nu. Daarom vraag ik ook aan iedereen om hun gsm uit te zetten. Iedereen moet de natuurlijke omgeving ten volle kunnen opnemen. Al je taken, je problemen, je deadlines,… het kan allemaal wachten. Geniet gewoon van het hier en nu.

Dat ‘leven in het hier en nu’ kan je ook doortrekken naar het dagelijkse leven. Als je dagdagelijks leert leven in het hier en nu, kan je jezelf veel energie besparen. Want veel mensen leven in het verleden en piekeren over de toekomst. Maar het verleden is voorbij. Het enige wat je kan doen is leren uit je fouten. Maar je kan niets terugdraaien. Piekeren over de toekomst is onnodig omdat deze problemen zich misschien nooit gaan stellen. Er is enkel het eeuwige nu. En in dit nu kan je je toekomst veranderen. Er is het gezegde; ‘Als je hetzelfde doet zoals je gisteren deed, zal morgen hetzelfde zijn als vandaag.’ Met andere woorden; als je je toekomst wilt veranderen, moet je vandaag aan de slag.

"Als je je toekomst wilt veranderen, moet je vandaag aan de slag"
Mustafa Harraq

Op je website staat het citaat “Als je bewuster leeft, zie je overal tekens.”. Wat betekent dat?

Mustafa: Dat is een citaat uit de spiritualiteit. Het verwijst naar het feit dat niets toeval is. De personen die je ontmoet, de dingen die je meemaakt in je leven,… Als je bewuster leeft, ga je die tekens zien en horen. Door te leven in het hier en nu, komen die tekens sneller binnen. Bijvoorbeeld als je een moeilijke beslissing moet nemen. Je merkt dan misschien dat een uitspraak of opschrift je beslissing kan invloeden. Door bewuster te leven, luister je ook beter. Dan is de kans groter dat je de goede raad van anderen sneller oppikt. Als je vluchtig leeft, pik je weinig op.

Tijdens de natuurwandelingen laat ik mensen aandacht schenken aan de natuurpracht. Die kan je enkel oppikken als je ten volle in het hier en nu leeft. Dit kan je ook doortrekken naar het leven van elke dag. Je gaat de schoonheid van de dingen des levens beter appreciëren.

Moeten we meer leren leven in het hier en nu?

Mustafa: Ja. Jezus verwees vaak naar vogels. Vogels hebben geen voorraadkasten, kleerkasten,… Ze hebben nooit honger want ze vinden altijd eten. Kortom; het zijn meesters in het leven in het hier en nu. Wat kunnen we daaruit leren? We moeten van onszelf leren houden. Velen hebben hier moeite mee. We vergelijken ons vaak met anderen. We vergeten vaak het goede in onszelf. Velen laten zich misleiden door het leven te leiden van anderen. Maar het is vaak voldoende om jezelf te zijn. Authentiek zijn. Dat straal je uit. Iemand anders willen zijn kost veel energie. Jezelf zijn kost geen energie.

Daarom ga ik graag met groepen naar de natuur. Want in de natuur leer je jezelf zijn. Je komt jezelf tegen. Ook fysiek. Als je een ongezond leven leidt, kom je tot deze conclusie tijdens het wandelen. Je raakt buiten adem, je krijgt spierpijn, … Door deze kwaaltjes te ervaren krijg je het inzicht om gezonder te leven. Dit zelfbesef is heel belangrijk. Want dan ben je zelf gemotiveerd om er iets aan te doen. De beste leermeester ben je immers zelf.

We hebben zo’n 60 à 70 duizend gedachten per dag. Daar zitten ook veel negatieve gedachten tussen. Dan komen stresshormonen vrij en richten onze zintuigen zich naar buiten. Dat is een overlevingsinstinct dat teruggaat naar de oertijd. Als we rust nemen of mediteren, komen er geen stresshormonen vrij en zijn onze zintuigen naar binnen gericht. Jammer genoeg is dat voor veel mensen moeilijk door het jachtige leven dat we noodgedwongen moeten lijden. Daarom is een natuur -en stiltewandeling zo heilzaam. Dan zakken onze stresshormonen.

Nogmaals, ik geloof eerder in het beter voorkomen dan genezen: regelmatig afstand nemen, stoppen met wat je doet en rust nemen. Bij voorkeur in de natuur!

Datum bericht do 15 september '22