Ellen Stoffelen is arts, coach en trainer bij Equivalent. Ze begeleidt mensen met stressklachten en helpt hen om hun ‘stressspiraal’ te doorbreken.
“Emotionele spanning wordt in je lichaam verder omgezet in fysieke spanning, heel vaak zelfs onbewust. Al je spieren hangen aan elkaar. Dus als één spiergroep zich vastzet, kunnen de naburige spieren ook niet meer soepel bewegen. Zo kom je snel in een kettingreactie van gespannen spieren terecht. De typische stressnek, is dan het zichtbare topje van de ijsberg. Dat is wat stress met je doet. Je aandacht wordt weggetrokken uit jezelf en je lichaam en richt zich op “het probleem” buiten je. Bovendien belemmeren je gespannen spieren de werking van je tastreceptoren. Je verliest zo ook letterlijk een stuk voeling met wat er in je lichaam gebeurt.
Stresssystemen
Door intense stress blijft ons intern stresssysteem achteraf nog een tijd in alerte modus. Een kleine prikkel die anders amper opgemerkt wordt, is dan voldoende om het hele systeem te reactiveren. Dat is wat we de negatief ‘versterkende stressspiraal’ noemen.
Dat wil niet zeggen dat ons stressverwerkingssysteem inefficiënt is? Helemaal niet. De stressreactie in ons zenuwstelsel is immers al heel oud en oorspronkelijk ontstaan om te overleven. Die alerte modus werkt prima als je moet vechten of vluchten voor je leven. Je spieren werken volop, je voelt minder pijn, je bent alerter voor elke kleine prikkel… Dat vergroot je kans om te overleven bij gevaar. Alleen zijn onze dagelijkse stressbronnen van een heel andere orde. Wij hebben in onze Westerse wereld zelden nog ‘overlevingsstress’. Wij hebben vooral ’samenleefstress’. En om die op te lossen, hebben we heel andere vaardigheden nodig dan vechten of vluchten.
Doorbreek de spiraal
Hoe doorbreek je nu die stressspiraal? Om samenleefstress op te lossen en onze levenskwaliteit te verbeteren, hebben we heel wat verfijnde vaardigheden nodig. Een ontspannen open blik om naar de situatie te kijken, bewust zijn van wat we zelf ervaren, creatief out of the box denken…
Bij stress vernauwt je blik letterlijk. Handig om je belager of je prooi te viseren. Maar niet handig voor onze samenleefstress. Je mist het breed mentale perspectief. En terwijl je focus buiten je ligt, vermindert met de fysieke voeling ook de psychische voeling met jezelf. Je verliest een stuk connectie met je waarden, wat je drijft en wat je belangrijk vindt. En net die voeling is ook een belangrijke bron voor creatieve oplossingen.
Probeer je blik te verbreden en je open te stellen voor de omgeving die jou van nature positief stimuleert. Bijvoorbeeld een rustig plekje in je tuin, op een plek met ver zicht, bij water, op een beschut plekje in een natuurgebied,… “
Met dank aan Ellen Stoffelen
Schrijf je in voor de begeleide wandeling met Ellen Stoffelen op zaterdag 12 februari in Ham.