Daar is de lente

Huidhonger

Honger en dorst kennen we allemaal. Maar ook de huid kan honger hebben. Huidhonger is een sterk verlangen naar lichamelijk contact of een aanraking via de huid. Aanraken is namelijk een basis levensbehoefte, net zoals eten en drinken.

Huidhonger

Afgelopen vrijdag was het ‘Knuffeldag’. Dé jaarlijkse hoogdag voor knuffelkonten over de hele wereld. Maar met twee pandemiejaren achter de rug, is het slechts de vraag of we ooit nog wel zullen teruggrijpen naar een begroetende kus, stevige handdruk en warme knuffels. Welk effect heeft dat op onze mentale gezondheid? En komen we nu massaal in huidhongersnood?

Honger en dorst kennen we allemaal. Maar ook de huid kan honger hebben. Huidhonger is een sterk verlangen naar lichamelijk contact of een aanraking via de huid. Aanraken is namelijk een basisbehoefte, net zoals eten en drinken. Denk maar aan baby’s die rustig worden als je ze oppakt.

Als we ouder worden, lijken we het minder nodig te hebben. Toch blijft aanraking voor iedereen en alle leeftijden belangrijk. Het is ook meer dan een seksuele aanraking. De mens heeft nood aan geborgenheid en intimiteit. Knuffelen biedt ons een buffer tegen stress. Onderzoek toonde aan dat je stressniveau zakt als je vlak voor een belangrijke gebeurtenis even een knuffel krijgt. Ook mensen wiens hand wordt vastgehouden kunnen langer en beter pijn verdragen. Intimiteit zorgt dus niet enkel voor geborgenheid, maar verhoogt ook onze tolerantie voor minder fijne levensgebeurtenissen.

Gelukshormoon
Een aanraking, aai of streel doet iets met je geluksgevoel. Huidcontact maakt bepaalde stoffen vrij in het lichaam. Dat zijn onder andere oxytocine, dopamine en endorfine. Aanraken is daardoor een primaire levensbehoefte. Bij een aanraking daalt het ‘stresshormoon’ cortisol en stijgt het ‘knuffelhormoon’ oxytocine. Oxytocine geeft ons een tevreden gevoel. Het doet de bloeddruk dalen, bevordert de spijsverteringen en verzacht pijn. Ook dopamine en endorfine worden ‘gelukshormoon’ genoemd. Door die stoffen ga je je beter voelen.

In volle corona-crisis is het natuurlijk fantastisch dat we met zijn allen zijn gaan (video)bellen om met elkaar in contact te blijven. Maar het vervangt geen echt contact; Een hand op je schouder als je het moeilijk hebt, een high five of een vuistje bij een knappe prestatie, een duw of klap op de rug bij een schaterlach… We missen heel wat dagelijkse aanrakingen.

Tips tegen huidhonger
Een dikke knuffel of een warme handdruk zijn geen gewone handelingen meer in de huidige samenleving. Knuffel daarom eens extra met je. Maar wat als je partner net niet zo’n knuffelaar is, of als je alleen woont? Ook dan zijn er enkele trucjes:

  • Masseer je handen of voeten of smeer je hele lichaam in met bodylotion.
  • Neem een lekker warm bad, of douche en laat de straal goed voelen in je nek.
  • Wikkel jezelf in een dekbed of zacht deken. Dat voelt geborgen en brengt rust.
  • Ga fietsen, lopen, dansen, want ook bij het sporten maakt endorfines aan.
  • Ook bij (solo)seks wordt dopamine aangemaakt.
  • Een kappersbezoek werkt ontspannend, zeker als je haren worden ingesopt en verwend met een extra massage.
  • Een huisdier knuffelen werkt ook prima om je huidhonger tegen te gaan.

Met dank aan S-plus.

Nood aan een luisterend oor? Je kan terecht bij TeleOnthaal op het gratis nummer 106.

Datum bericht ma 24 januari '22