Daar is de lente

Gelukkig zijn op Crocodile Boulevard

Op zaterdag 12 maart brengen we een bezoek aan ‘Crocodile Boulevard’, de leefruimte van Stef Lemmens en co. Crocodile Boulevard is een zelfverklaarde straat. Ze ligt in Quartier Canal. De bewoners bouwden er o.a. een mobiele moestuin, tiny houses, een pizzaoven, een solar oven, een off-grid keuken, een composttoilet, regenwaterdouche, …. We lichten al een tipje van de sluier.

Crocodile Boulevard Tiny House

Op 1 januari 2021 nam een groep mensen het initiatief om een verlaten plek binnen Quartier Canal, de industriële zone van Hasselt, om te toveren tot een ruimte waarin een nieuwe, bewuste manier van leven tot stand kon komen. Deze plek werd al snel omgedoopt tot Crocodile Boulevard, een zelfverklaarde straat waarin een 5-tal mensen onderzoek doen naar community building, klein wonen, permacultuur, zelfvoorziening en welzijn.

Stef Lemmens: “Aanvankelijk startte elke bewoner met een individueel onderzoek naar klein wonen, door zelf een thuis te ontwerpen dat voldeed aan de specifieke noden van ieder individu. Later begonnen we met het opbouwen van een gemeenschappelijk plein waarin we faciliteiten konden delen. We lieten ons hiervoor inspireren door een oude betonnen structuur, die zich centraal in onze straat bevond. We poetsten deze, gaven het een dak en een likje verf en bouwden hierin onze off-grid keuken, regenwaterdouche en composttoilet. Op het plein zelf bouwde we een podium en tribune waar tal van concerten, performances of andere events konden plaatsvinden. Net zoals onze huisjes werd bij het ontwerpen van dit plein gebruik gemaakt van restmaterialen die we gingen verzamelen bij nabijgelegen bedrijven. In deze ruimte delen we warmte, eten, vaardigheden en ideeën voor de toekomst.”

Maatschappijkritiek

“We kunnen nog in Quartier Canal blijven tot oktober 2022. Nadien willen we ons project verder zetten op een andere locatie. We zetten heel sterk in op het documenteren en publiceren van al onze experimenten. Op deze manier hopen we anderen te inspireren die zich ook willen verzetten tegen zaken als massa consumptie, de wegwerpmaatschappij, de vervreemding van onze medemens en natuur. Deze negatieve elementen willen we omruilen voor de simpele dingen in het leven, afhankelijk durven zijn van anderen, enkel datgene nemen wat je echt nodig hebt en dingen hergebruiken waar het mogelijk is.”

De huidige bewoners zijn Tomas De Gregorio, Lore Praet, Elke Cuppens, Milan Gillard en Stef Lemmens. Crocodile Boulevard is deel van het stadsexperiment Maison Florida dat tot leven kwam door de vzw The School.

Datum bericht ma 7 maart '22