Daar is de lente

Geluk zit tussen je twee oren

Een vriend van me is wetenschapper. Tien jaar geleden zei hij mij dat verliefd zijn een chemische reactie in mijn hersenen was. Ik voelde me boos, verdrietig en ik werd helemaal opstandig. De magie, de romantiek, het euforisch gevoel van verliefd zijn werd zomaar voor mijn voeten weggemaaid, banaal herleid tot zuiver chemie. Tien jaar later denk ik daar anders over.

Geluk zit tussen je twee oren

Nu creëer ik die magie, die romantiek, het euforische gevoel zelf en wacht niet meer tot ze me ‘overkomen’, want dan zou ik nog een eeuwigheid lang ‘wachten’. Tevredenheid, gelukzaligheid, genot, plezier, blijdschap, kick, liefde flow … alledaagse chemie waar je blij van wordt.

Je hersenen bevatten miljarden zenuwcellen die met elkaar communiceren via zogenaamde neurotransmitters. Als een zenuwcel een prikkel voelt, wordt een elektrisch stroompje opgewekt. Dat elektrisch stroompje binnenin de cel gaat in een vaste richting, naar het uiteinde van de cel. Dit uiteinde levert een boodschap af: de neurotransmitter. De volgende zenuwcel pikt de prikkel op en geeft die door. De neurotransmitters leveren de gelukstofjes op de juiste plek in je lichaam af.

Gelukshormonen
Endorfines zijn zowel neurotransmitters als hormonen. Je lichaam maakt zelf endorfine aan. Endorfine is een wonderlijk stofje dat, net als morfine, pijn in je lichaam stilt of verdooft en zorgt voor geluk en euforie. Endorfine voel je kriebelen tot in je tenen. Je mag endorfine best prikkelen. Als je weet hoe je die endorfinestroom kan opwekken, kan je zelf je gelukshormonen opvrolijken. Waar zitten die krengen in ons lijf? Yep, de meeste hormonen worden aangestuurd in je hersenen, tussen je twee oren! Alleen adrenaline of het superhormoon wordt in de bijnieren aangemaakt.

Een groot aantal fysieke stimuli verhogen endorfine. Endorfine komt vrij als antwoord op positieve gedachten, gevoelens, lichaamsbeweging, aanraken en acupunctuur. Je kan je gelukshormonen prikkelen door yoga, mindfulness, massage, tantra, knuffelen, seks en lachen. Zorg ook dat je altijd in een prettige, aangename omgeving bent of omring je door mensen waarvan je houdt.

De endorfinestroom kan je ook zelf opwekken door bijvoorbeeld de juiste voedingsstoffen te eten. Grijp je naar chocolade als je je even minder goed voelt? Chocolade bevat anandamine. Maar ook haver, lijnzaad en sommige kruidige voedingsmiddelen zoals knoflook, uien, bieslook, kaneel, kardemom, gember, pepers en koriander activeren de gelukshormonen. Zowel het actiehormoon als het motivatiehormoon zijn samengesteld door aminozuren. Je verhoogt je ‘pephormonen’ als je eiwitten eet. Voedsel dat de nodige eiwitten of aminozuren bevatten zijn: de vitamines B3, B6 en C, foliumzuur, magnesium, ijzer en koper, mager rood vlees, kip, kalkoen, zeevruchten, tofu, bonen, erwten, linzen, amandelen, avocado, bananen, pompoen- en sesamzaadjes.

Niet iedereen wordt gelukkig door hetzelfde. Geluk is voor iedereen anders. Gelukkig hebben we ook nog eens vijf zintuigen waarmee we onszelf kunnen ‘voelen’ of waarnemen. Elk van die zintuigen kunnen we stimuleren om ons (nog) beter te voelen! Zintuigen heten niet voor niets zin-tuigen. Ze zijn jouw persoonlijke gereedschappen om aan je ‘goede’ zin te werken in je hormonenatelier.

Ina Vandewijer

Datum bericht ma 14 februari '22