Daar is de lente

De lente is officieel begonnen

De voorbije tien weken hebben we verhalen, getuigenissen, artikels, filmpjes en podcasts gepubliceerd over het thema ‘Geluk’.

Daar is de lente

Hopelijk hebben we je zo kunnen motiveren en inspireren om je winterdip te overwinnen, of op z’n minst draaglijker te maken.

Geluksfilosoof Leo Bormans stelt dat ‘hoop’ de ideale manier is om positief in het leven te staan. Hoop als ‘optimisme met opgestroopte mouwen’: je komt in actie om je doelen te bereiken. Levende bewijsstukken daarvan zijn Stig Broeckx en Sven Ongenae. Elke dag opnieuw ertegenaan gaan om de lat telkens iets verder te leggen. Misschien hebben we wel nood aan meer van deze inspirerende figuren die ons kunnen oppeppen wanneer we het moeilijk hebben.

Toch moeten we doordacht omgaan met onze inspiratiebronnen. Het gevaar schuilt erin dat we ons gaan spiegelen en er onrealistische verwachtingen ontstaan. Zeker met sociale media waar een vertekend beeld ontstaat door ‘influencers’. Geluk is niet maakbaar of te koop. En hoewel we op Facebook en Instagram vooral veel positieve berichten tegenkomen, verdwijnt onze kwetsbaarheid daardoor nog meer in de taboesfeer.

We kunnen gerust stellen dat de lockdown een les in soberheid biedt. Het geeft een kritische blik op onze ratrace en stelt vraagtekens bij de definitie van onze levenskwaliteit. Maar hoe gaan we hier als samenleving in de toekomst mee om? Moeten we ons recht op luiheid terug opeisen of gewoon leren om gelukkiger te zijn met minder op alle vlakken.

Wat maakt ons gelukkig? Het is duidelijk een hedendaags probleem waar elk individu in onze maatschappij mee worstelt. Onze oneindige zoektocht naar geluk zorgt voor stress, burn-out en depressies binnen alle leeftijdscategorieën. Niet enkel ons zelfbeeld maar ook onze vrije tijd staat daardoor onder druk. Het lijkt alsof we onze agenda vol moeten plannen met allerlei leuke activiteiten, want je leeft maar één keer (yolo) en je moest maar eens iets missen (fomo).

Het helpt als we op tijd stilstaan, relativeren en open staan voor het onverwachte. Misschien werd je wel geïnspireerd om nog eens een goed boek te lezen, of begon je met plantjes zaaien, zingen of vond je de weg opnieuw naar buiten. Geniet er van!

Bedankt om ons deze voorbije weken te lezen!

Lente bloesems

Wil je de artikels van de voorbije weken nog eens nalezen?

Datum bericht di 23 maart '21