Daar is de lente

De kracht van nostalgie

Je koud, kil, somber, eenzaam, en donker voelen. Het beste middel daartegen is nostalgie. Ga eens lekker in een oud fotoalbum van jezelf kijken of draai je lievelingsmuziek van vroeger… Maak misschien een lekker gerecht met die specifieke geur die je terugvoert naar vroeger.

De kracht van nostalgie

Ga in gedachten terug naar zo’n mooi moment van vroeger, zo’n dierbare herinnering die je koestert. En ervaar hoe je je somberte verliest en je een warm gevoel krijgt. Je stemming krijgt een boost, je voelt je verbonden met anderen en je kan er weer tegenaan!

Je mag nostalgie gerust een EHBO-emotie noemen.E een emotie die je als het ware bij je draagt in een eerste-hulp kistje en die je in geval van nood meteen kunt toepassen. Het is als het ware de paracetamol onder de emoties.

Wonderlijk genoeg werd vroeger de samenhang tussen nostalgie en een sombere stemming gezien als een aanwijzing dat nostalgie somberheid zou veroorzaken. Inmiddels weten we wel beter, het is net het omgekeerde. Als we somberheid en koude ervaren, zijn we meer geneigd om nostalgie te ervaren. Omdat we onbewust weten dat juist dan nostalgie ons zo goed kan doen.

Dus, mocht het niet opschieten met het mooie en warme weer of je voelt je op mentaal vlak niet kiplekker… dan weet je nu wat je te doen staat: mooie herinneringen aan vroeger oproepen. Eventueel met een paar hulpmiddelen als foto’s of muziek van vroeger. En ervaar vervolgens hoe je een warm gevoel krijgt en de somberte zich transformeert in een milde weemoed, waarin je heerlijk kan zwelgen. Doe het voor jezelf, of voor anderen.

Met dank aan Ad Vingerhoets.

Datum bericht ma 21 februari '22