Heel wat mensen hebben niet de sociale contacten die ze zouden willen. Sommige mensen missen mensen in hun leven. Anderen missen dan weer een emotionele band. Daardoor voelen ze zich eenzaam. Vaak ontstaan deze gevoelens als er grote veranderingen plaatsvinden: je krijgt een kind of ze gaan weer het huis uit, je gaat op kot, je pensioen breekt aan of je verliest je beste vriend of partner.
Daarom organiseert Vormingplus de praatgroep Samenkracht. In de praatgroep maken mensen, onder leiding van begeleidster Marianne Hermans, een jaar tijd voor zichzelf en anderen. Ze luisteren, praten en leren van elkaars ervaringen en gevoelens. Dit doen ze op hun eigen tempo en met steun van de groep. Zo krijgen ze meer zicht op hun krachten, de contacten die ze nodig hebben en de dingen die ze graag (meer) zouden willen doen.
Vormingplus wil deze groepen in zoveel mogelijk Limburgse gemeenten starten. Daarom zoeken we partners met dezelfde droom. De partner werft de leden, Vormingplus begeleidt ze. Lokale eerstelijnsorganisaties en diensten helpen bij die werving. En aan het einde van een Samenkracht-traject luisteren ze naar de tips die de deelnemers geven over het aanpakken van eenzaamheid. Waardevol advies, want de deelnemers zijn de beste ervaringsdeskundigen.
In september 2020 organiseert Dienstencentrum De Klitsberg in Beringen voor de tweede keer een Samenkracht praatgroep. De eerste praatgroep van 2018 is nog steeds actief. Centrumleider Linda Reniers vertelt:
“We willen dat mensen met eenzame gevoelens zich gezien en gehoord voelen. Zeker ouderen en mensen in zorgsituaties zijn daar kwetsbaar voor. Daarom organiseren we buurtgerichte initiatieven die sociaal isolement en vereenzaming doorbreken. Samenkracht was heel intensief: mensen werven, de kandidaten bezoeken, hindernissen wegnemen, zorgen voor een warm onthaal. Het doet deugd om dan te zien wat de praatgroep teweeg brengt bij de mensen… dat gaf me zoveel energie. Mensen komen weer meer buiten, leggen nieuwe contacten, beseffen dat ze waardevol zijn voor zichzelf en anderen. Onze groep wilde zelfs een boekje maken over hun ervaringen en inzichten omdat het zo een mooie herinnering was aan een persoonlijk proces. Voor professionals is het een eyeopener over eenzaamheid. Het meest trots ben ik op de vraag van de groep om de samenkomsten verder te zetten. We kijken er ook naar uit weer een nieuwe deelnemersgroep te starten. Jammer genoeg ligt dit nu stil door de coronacrisis. We bellen hen regelmatig op of sturen wat leuk nieuws door. Ze hebben ook onderling veel contact en de begeleidster houdt de vinger aan de pols. We zien hoe de praatgroep hen extra veerkracht geeft om deze moeilijke periode door te komen. Daar doen we het voor.”