Daar is de lente

Bosbaden

Bosbaden of ‘shinrin-yoku’ is een gezondheidstrend die komt overwaaien uit Japan. Het betekent letterlijk ‘je onderdompelen in de atmosfeer van het bos’.

Bosbaden

Bosbaden werd al in 1982 erkend door de Japanse overheid en is er onderdeel van de preventieve gezondheidszorg.

Tijdens een bosbad ga je bewust traag wandelen door het bos. Je neemt het bos waar via al je zintuigen. Je ruikt bloemen, proeft de frisse lucht, ziet de kleuren veranderen, hoort vogels zingen en voelt een briesje op je huid. We kunnen bosbaden klasseren in het rijtje van mindfulness en meditatie. Je verbinden met de natuur staat centraal en zorgt voor ruimte in je hoofd. Daar zit al meteen het verschil met een andere boswandeling: flink doorstappen is niet aan de orde.

De Japanse Dr. Qing-Li, internationaal gezien als dé expert inzake bosbaden, doet in de jaren ’80 van de vorige eeuw onderzoek naar de positieve effecten van de natuur op onze gezondheid. De negatieve effecten zijn tot dan toe al ruimschoots onderzocht, denk maar aan het gebruik van pesticiden. Maar er was minder onderzoek gedaan naar de positieve effecten of het verband tussen natuur en gezondheid.

Dr. Qing-Li kwam tot verrassende conclusies, al moet één en ander nog verder worden onderzocht. De meest opmerkelijke conclusie zou zijn dat bosbaden het immuunsysteem versterkt. Bomen scheiden fytonciden af, miniscule deeltjes natuurlijke olieën om zichzelf te beschermen tegen virussen en insecten. Als je door het bos wandelt, adem je deze in en activeer je zo je immuunsysteem en verklein je de kans op kanker doordat de productie van antikankereiwitten toeneemt. Om optimaal te profiteren van dit voordeel, zou je één keer per maand een boswandeling moeten maken. Op die manier zou bosbaden als preventieve geneeskunde werken.

Andere voordelen van bosbaden zijn er ook. Wandelen is ontspannend, dus je bloeddruk verlaagt en je hartslag daalt. Stress vermindert, je bloedsuikerspiegel daalt en het komt de gezondheid van je hart en bloedvaten ten goede. Omdat je wandelt met aandacht voor je omgeving, verbetert je concentratievermogen. Je wordt er creatiever van, antwoorden op problemen die onoplosbaar lijken, liggen plots op je te wachten tussen de bomen. Verder is het ook nog goed voor je gewicht en zorgt de buitenlucht voor een betere nachtrust.

Met dank aan S-plus.

Bosbad

Een bosbad, zo doe je dat

Radio1-journalist Anke Van Meer maakte samen met de Finse bosbadgids Katriina Kilpi deze podcast. Daarin wordt haarfijn uitgelegd wat bosbaden nu precies is, op welke manier je het best een natuuroase bezoekt, en wat het allemaal voor je kan betekenen.

Datum bericht ma 21 februari '22