Bewust kleding kopen - Mieke aan het woord

Naar aanleiding van Fashion Revolution Week

Fashion revolution week 2024 copyright Kobe Vanderzande

"De nieuwe collectie is uit" … een uitspraak die je tegenwoordig zowat wekelijks hoort in de modewereld.

Het is een feit dat er constant leuke kleding op de markt komt en de prijzen zijn vaak ‘zacht’ te noemen. En zeg nu zelf, liever een bloesje meer dan je constant te moeten haasten om alles gewassen te krijgen. En je wil toch een wat keuze als je voor je kleerkast staat. Toch? Of niet?

Even de andere kant van de medaille… op 24 april 2013 stortte in Bangladesh de Rana Plaza-fabriek in. 1.138 kledingarbeiders, hoofdzakelijk jonge vrouwen, lieten die dag het leven, en meer dan 2.500 arbeiders raakten gewond. De arbeidsomstandigheden in die ene fabriek waren vreselijk en helaas niet uniek. Veel van onze kleding wordt gemaakt in omstandigheden die we alleen maar als ‘niet oké’ kunnen bestempelen.

"Maar daar kan ik toch niks aan doen," hoor ik je denken.

Het mag gezegd, het is niet eenvoudig om het als consument ‘goed’ te doen als het op aankopen van kleding aankomt. Er hangt wel een etiket in je kleding maar ook de info die daar op staat is niet altijd helemaal correct. Dat bloesje waarvan je dacht dat het uit Italië komt, blijkt elders gemaakt en Italië hebben ze alleen het etiketje er ingenaaid. En vindt maar eens een kledingstuk dat uit één stof gemaakt is zodat het vlot recycleerbaar is… dat zit gewoon amper in het aanbod.

Kort samengevat: heel de kledingindustrie is een enorm wespennest. En toch… het is niet omdat het niet eenvoudig is, dat je als individu helemaal niks kan doen.

Geen idee wat? Kijk dan zeker eens in het aanbod van Fashion Revolution Week en kies eruit wat bij jou past. Als ieder van ons één actie uitkiest, één ding dat je beter wil doen… dan gaan we samen naar beter…

Datum bericht vr 12 april '24