Januari 2022 - juli 2022

Tournée Locale 2022

Kom genieten van al de leuke activiteiten die Tournée Locale in petto heeft! En dat samen met je buren.

Tournee locale

Iedere editie staat een andere Hasseltse wijk in de kijker. Dit keer is Hollandsveld aan de beurt. Gedurende enkele weken laat het festival de betrokken participeren aan sociaal-artistieke intiatieven. Niet alleen de vaste organisatoren maar ook andere professionele Hasseltse actoren, lokale verenigingen en zelfs individuele buurtbewoners bundelen de krachten om samen tot een mix van laagdrempelige, intieme en intense, participatieve en cultuureducatieve activiteiten te komen. Op deze manier komt cultuur naar de Hasselaar toe.

De editie in 2022 focust op de wijk Hollandsveld. Avansa Limburg organiseert er de projecten MIOS (Museum In Onze Straat) en 'Verbeeld je buurt'.

MIOS, Museum In Onze Straat
Tover je raam om tot een museumvitrine! Toon een foto van je huisdier, een verzameling, een tekening van je kinderen of je oma's lievelingsrecept. Alles kan! Aan de hand van een pakketje met stickers en kaartjes kan je zelf aan de slag. Er zijn ook stickers om de museumramen van je buren te 'like', maar dan in het echt. Wil je graag Museum in onze straat mee bekend maken bij je buren en zo zorgen dat jullie de meest kunstzinnige straat worden? Neem dan zeker contact op met karolien.nouwen@vormingpluslimburg.be want de straat met in verhouding het meest aantal musea's wint een straatfeest!

Verbeeld je Buurt

Samen brengen we extra leven in het Hollandsveld! Hier blijven immers heel wat pleintjes en grasvelden onbenut. Samen met jullie, de buurtbewoners, bekijken we hoe we die lege plekken vorm kunnen geven. We denken na over leuke ideeën. Denk aan bankjes, tafels, petanquebanen, … of iets gekkers. Van die ideeën maken we tijdelijke installaties. Tot slot bekijken we hoe (zoveel mogelijk van) die tijdelijke installaties permanent kunnen blijven staan.
Geef jij de wijk mee een boost? Dat kan op verschillende manieren:

  • Je kan meedoen aan de inspiratie- en ideeënavonden: tijdens een eerste bijeenkomst (22 maart) geeft Roel De Ridder (UHasselt) ons heel wat inspiratie over hoe we de onbenutte ruimte zouden kunnen invullen. In de avond(en) daarna (24 en indien nodig ook nog 29 maart) brengen we onze eigen ideeën samen.
  • Van de verzamelde ideeën maken we affiches die we op borden in de wijk plaatsen. In elke brievenbus belandt een flyer met daarop een wandelroute langs alle borden én vier stickers. Die stickers kan je op de borden kleven bij de ideeën die jij het leukste vindt. Dit kan gedurende de volledige paasvakantie.
    Op vrijdag 15 april om 14u kan je de wandeling door de wijk samen met ons doen. De wandeling start op het Sint-Martinusplein.
  • Heb je geen tijd voor een wandeling of is wandelen voor jou niet haalbaar, dan kan je je mening geven via de online tool. Meer info daarover vind je hier vanaf het begin van de paasvakantie.
  • Aan het einde van de paasvakantie bekijken we welke ideeën de buurt het leukst vindt. Van die ideeën maken we tijdelijke installaties die we in de buurt plaatsen (in samenwerking met de stad). Je kan de tijdelijke installaties volop uittesten en daar foto’s van maken en aan ons bezorgen.
  • Op vrijdag 6 mei om 19u30 houden we op het Sint Martinusplein een slotoverleg met de stad. Daar bekijken we welke installaties een definitief kunnen geplaatst worden en wie welke rol opneemt in de toekomst (vb. onderhoud van de installaties, het organiseren van activiteiten rond de installaties, …)

Eindrapport Verbeeld je buurt

  • Download het eindrapport van 'Verbeeld je buurt'.

    Klik HIER om de pdf te downloaden.

In samenwerking met