Maart 2020 - …

Samenkracht

8 procent van de Belgen geeft toe eenzaam te zijn. Mensen die een naaste verloren of met gezondheidsproblemen hebben een hogere kans op eenzaamheid. Het is dus niet vreemd dat senioren zich vaker alleen voelen.

De overheid gaf aan steden en gemeenten de taak om eenzaamheid preventief tegen te gaan. Avansa Limburg ondersteunt de lokale besturen in die moeilijke, gevoelige opdracht. Want eenzaamheid voorkomen en bestrijden doe je best samen met, en met respect voor de inwoners in eenzaamheid.

In het project Samenkracht gaan we met 15 personen op zoek naar de oorzaken van hun eenzaamheid. Ze leren hoe ze hun patronen van eenzaamheid kunnen doorbreken, en verbindingen kunnen leggen met mensen die bij hen passen. We komen een heel jaar lang elke maand samen.

De deelnemers denken ook kritisch na over: hoe kan de gemeente de eenzaamheid van inwoners helpen doorbreken? We werken samen met deze partners:

  • in Bilzen met Dienstencentrum De Wijzer,
  • in Beringen met Dienstencentrum De Klitsberg.
We dromen in de toekomst van een Samenkracht-groep voor mantelzorgers, jonge ouders, bewoners van een zorgcentrum en studenten.
Karolien, vormingswerker Avansa Limburg

Op onze blogpagina plaatsten we een artikel waarin Linda Reniers van Dienstencentrum De Klitsberg in Beringen getuigt over haar ervaringen met de praatgroep Samenkracht uit 2018. Lees het artikel.

Mensen komen weer meer buiten, leggen nieuwe contacten, beseffen dat ze waardevol zijn voor zichzelf en anderen.
Linda Reniers, Dienstencentrum De Klitsberg, Beringen

Meer info?

Contacteer onze medewerker

Karolien Nouwen

vormingswerker Meer info