Een interview in vier delen met Paul Beloy en Alejandro Chávez Sáenz
Het WK voetbal in Qatar. Je leest, hoort en ziet er veel over. Niet alleen over het sportieve, maar ook over de schaduwkant van het WK. Moesten we wel een WK organiseren in Qatar? Was er sprake van moderne slavernij bij het bouwen van de stadions? En hoe zit het, in het algemeen, met mensenrechten in het voetbal? Mieke ging over deze vragen in gesprek met Paul Beloy en collega Alejandro.
Je bekijkt ze alle vier op ons Youtube-kanaal:
Klik op 'ondertiteling (c)' in de balk onderaan in het filmpje om de ondertitels te tonen.
Paul Beloy werd bijna 60 jaar geleden geboren in Kinshasa, Congo. Toen hij vier was, kwam hij naar België. Beloy was profvoetballer bij KV Mechelen, Beerschot en Lierse. Na zijn voetbalcarrière werkte hij als coördinator anderstalige nieuwkomers in het Atheneum van Hoboken en community manager bij Germinal Beerschot. Samen met journalist Frank Van Laeken schreef hij "We have a dream! Een boek over racisme vroeger en nu", met daarin ook gesprekken met mensen die aan den lijve ondervinden wat racisme is. Het boek is het tweede van het duo na "Vuile Zwarte" (2016) over racisme in het Belgisch voetbal. Veel is er sindsdien niet veranderd. In het voetbal, noch in de rest van de samenleving.
Alejandro Chávez Sáenz is vormingswerker bij Avansa Limburg. Zo veel hobby's, passies en interesses, te weinig tijd om ze allemaal optimaal te beleven. Van Alejandro kan je alvast zeggen dat hij gretig in het leven staat. Enkele van zijn passies kan hij gelukkig ook bij Avansa Limburg tonen. Cultuur, migratie en het complexe vraagstuk van identiteit zijn de thema's waar Alejandro zich graag in verdiept. En nog liever deelt met een publiek.