September 2020 - augustus 2022

De Donuteconomie: een kunstinstallatie

Een kunstinstallatie verbeeldt het model van de Donuteconomie van Kate Raworth. Met een bezoek aan dit kunstwerk en reflectie en uitwisseling achteraf krijg je meer inzicht in dit nieuwe economisch model.

Donutinstallatie infopanelen juni2021

De rijken worden rijker en extreme armoede bestaat nog steeds. Ons economisch handelen tast ons leefmilieu drastisch aan. Het dominante economisch denken heeft ons op een dwaalspoor gezet.

Daarom bedacht Kate Raworth een alternatief economisch model: een Donut Economie met ieders basisrechten als ondergrens en het ecologisch plafond als buitenrand.

Hieronder twee filmpjes die nog wat meer uitleg geven over de donuteconomie (je kan de Nederlandstalige ondertiteling aanzetten via ‘instellingen’):

Avansa Limburg en de UHasselt bundelen hun krachten om dit model van de Donuteconomie meer bekend te maken, bij studenten, ondernemers en burgers. Eind maart ’21 creëerden Yvonne Knevels en Linde Hermans een kunstinstallatie die het model van de Donuteconomie verbeeldt. Een groot vlechtwerk met wilgentenen vormt de centrale ring, binnenin hangen quotes uit het boek van Kate Raworth. Vanaf februari ’22 zal de tentoonstelling rondreizen en kunnen mensen in groep komen kijken.

In de loop van 2022 organiseren we nog een aantal activiteiten die bepaalde elementen van de Donuteconomie verder uitdiepen. Denk maar aan een sessie over de ISEW, de Index voor Duurzame Economische Welvaart, een mogelijke vervanger voor het BBP. Of we geven een woordje uitleg bij de stand van zaken van de planetaire grenzen, zoals verlies aan biodiversiteit of luchtverontreiniging.

Meer info?

Contacteer vormingswerker Mieke Dury

Mieke Dury

vormingswerker Meer info

In samenwerking met