Stap rond in de kunstinstallatie, en leer meer over een nieuw economisch model: de Donuteconomie van Kate Raworth.
De rijken worden rijker. Tegelijk bestaat extreme armoede nog steeds. Onze economie groeit, maar de sociale ongelijkheid groeit mee. En ook het milieu is slachtoffer van ons economisch model. Dat moet anders en beter, dacht de Britse econome Kate Raworth. Raworth bedacht een nieuw model, de donut-economie. De rechten van ieder mens op een menswaardig leven zijn de binnenste cirkel van de donut. De ‘planetaire grenzen’ zijn de buitenste cirkel: wat kan onze aarde aan op ecologisch vlak? Daartussen zit een economie die rekening houdt met mens en milieu.
Hieronder twee filmpjes die nog wat meer uitleg geven over de donuteconomie (je kan de Nederlandstalige ondertiteling aanzetten via ‘instellingen’):
Avansa Limburg en de Universiteit Hasselt willen dat studenten, ondernemers en eigenlijk alle Limburgers het verhaal van Kate Raworth leren kennen. Daarom startten we samen het project ‘De donut-economie, een kunstinstallatie’. Kunstenaars Yvonne Knevels en Linde Hermans maakten een groot vlechtwerk met wilgentakken in de vorm van een donut waar je in kan stappen. Vanbinnen lees je meer over de donut-economie. Vanaf februari 2022 reist de donut-tentoonstelling rond in Limburg en kan je ernaar komen kijken.
In de loop van 2022 organiseren we nog een aantal activiteiten die bepaalde elementen van de Donuteconomie verder uitdiepen. Denk maar aan een sessie over de ISEW, de Index voor Duurzame Economische Welvaart, een mogelijke vervanger voor het BBP. Of we geven een woordje uitleg bij de stand van zaken van de planetaire grenzen, zoals verlies aan biodiversiteit of luchtverontreiniging.