Uitstap: Modernisme in Hasselt

© Tijl Vereenooghe

Architectuurwandeling in de Heilig Hartwijk

Start za 9 december '23
14:00 - 16:00

1 sessie

Prijs

Standaardprijs: € 11
Alle prijzen

Waar Vrijwilligersplein
Vrijwilligersplein
3500 Hasselt

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Tijdens een gegidste wandeling in de Hasseltse Heilig Hartwijk leer je alles over het modernisme. Tussen 1930 en 1950 was dit een vernieuwende stroming binnen de architectuur.

Het modernisme was een brede culturele beweging na de Eerste Wereldoorlog. Modernisten zetten zich af tegen traditionele opvattingen en vormen. Dat deden ze op veel maatschappelijke gebieden: zowel binnen kunst, architectuur en literatuur, als ook binnen het geloof en het dagelijkse, sociale leven.


Tijdens deze uitstap ga je op zoek naar modernisme in Hasselt. In de periode 1930-1950 was de nieuw te ontwikkelen Heilig Hartwijk een speeltuin voor jonge Hasseltse architecten als Arthur Baar, Sylvain Brauns, Charles de Kaesteker en Clement Vananderoye, die de toenmalige tijdsgeest wisten te vertalen in hun ontwerpen. Ze lieten zich inspireren door grote namen als Hoste en Le Corbusier en drukten zo hun stempel op het uitzicht van hun thuisstad. Samen met stadsgids Annemie Reysen wandelen we langs een aantal modernistische gebouwen, ontworpen door deze architecten.

Praktisch

De wandeling vertrekt om 14u aan het standbeeld op het Vrijwilligersplein en duurt 2 uur.

Sessies

 • za 9 december '23
  14:00 - 16:00
  Vrijwilligersplein - Plein

Locatie(s)

 • Vrijwilligersplein Vrijwilligersplein
  3500 Hasselt Toon op kaart

Prijs

 • Standaardprijs
  € 11
 • Kortingsprijs
  € 7
  Korting voor: (1) studenten, (2) personen met een werkloosheidsuitkering, (3) gepensioneerden, (4) personen met een ziekte- of invaliditeitsuitkering, (5) personen die geen diploma hoger onderwijs hebben (maximum secundair onderwijs behaald).
 • Verhoogde tegemoetkoming
  € 2,2

Begeleiding

Annemie Reysen

Meer over Annemie Reysen