Uitstap: Kazerne Dossin Mechelen

© Creative Commons

Expo: Homo’s en lesbiennes in nazi-Europa

Start za 7 oktober '23
9:30 - 17:30

1 sessie

Prijs

Standaardprijs: € 42
Alle prijzen

Waar Kazerne Dossin
Goswin de Stassartstraat 153
2800 Mechelen

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Kazerne Dossin is een memoriaal, museum en documentatiecentrum over de Holocaust en mensenrechten in Mechelen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zette de Duitse bezetter de Dossinkazerne in als verzamelkamp voor Belgische joden, Roma en Sinti. We bezoeken de kazerne en de tijdelijke expo: Homo’s en lesbiennes in nazi-Europa.

Het lot van homo’s en lesbiennes tijdens de Tweede Wereldoorlog werd lange tijd miskend. De overgrote meerderheid van de bevolking wist er niets over. Sinds enkele tientallen jaren verschijnen historische studies die meer inzicht geven in de onderdrukking van homo’s en lesbiennes tijdens de Tweede Wereldoorlog. Pas in 2001 gaf een toespraak van premier Lionel Jospin in Frankrijk de aanzet voor een officiële erkenning van de deportatie van homo’s en lesbiennes.


De tentoonstelling in Kazerne Dossin vertelt over hun precaire situatie tijdens de Tweede Wereldoorlog en erna. Op basis van een waaier aan documenten – de meeste werden in België nooit eerder getoond – gaat de expo op zoek naar antwoorden. Je leert over de vervolging van homoseksuele mannen en vrouwen tijdens het naziregime, in een ruim geografisch kader, al staat de toestand in België, Duitsland, Frankrijk en Nederland centraal.


Homo’s en lesbiennes kenden uiteenlopende lotsbestemmingen. Sommigen kozen voor een leven in ballingschap, anderen leidden een dubbelleven. In Duitsland werden door het regime bijna 100.000 homoseksuelen geregistreerd, van wie 50.000 een veroordeling opliepen. Tussen 5.000 en 15.000 homoseksuelen belandden in een concentratiekamp, waar het merendeel om het leven kwam. Hun lot verschilde echter aanzienlijk van kamp tot kamp en naargelang de datum van hun opsluiting. Lesbiennes bleven op juridisch vlak buiten schot, behalve in bepaalde regio’s. Zo werden in Oostenrijk een aantal lesbiennes als ‘asocialen’ of ‘communisten’ gedeporteerd.


Avansa organiseert deze uitstap samen met de Roze Bink.


Na het bezoek aan Kazerne Dossin doen we een nabespreking, en maken we samen nog een korte wandeling door Mechelen.

Praktisch

We vertrekken om 9u30 stipt aan aan de Sporthal Alverberg te Hasselt.

We zijn terug in Hasselt rond 17u30 uur.

De busreis en inkomtickets zijn inbegrepen in de prijs.
Het middagmaal is niet inbegrepen. Breng je eigen picknick mee!

Sessies

 • za 7 oktober '23
  9:30 - 17:30
  Kazerne Dossin - Kazerne Dossin

Locatie(s)

 • Kazerne Dossin Goswin de Stassartstraat 153
  2800 Mechelen Toon op kaart

Prijs

 • Standaardprijs
  € 42
 • Kortingsprijs
  € 38
  Korting voor: (1) studenten, (2) personen met een werkloosheidsuitkering, (3) gepensioneerden, (4) personen met een ziekte- of invaliditeitsuitkering, (5) personen die geen diploma hoger onderwijs hebben (maximum secundair onderwijs behaald).
 • Verhoogde tegemoetkoming
  € 8,4
  Bewijs dit met een klevertje van de mutualiteit. Bezorg ons het nummer van je UiTPAS. Of schrijf je in via Rap op Stap.

Begeleiding

Eddy Beuten

Avansa Limburg tot een inclusieve organisatie maken, waar elke deelnemer zich goed voelt: dat is de…
Meer over Eddy Beuten

In samenwerking met

 • De Roze Bink