Uitstap: Belang van water, toen en nu, voor een florerend Hasselt

© Willy Orlandini

Stadswandeling met gids

Start wo 13 maart '24
14:00 - 16:00

1 sessie

Prijs

Standaardprijs: € 11
Alle prijzen

Waar Holiday Inn Hasselt
Kattegatstraat 1
3500 Hasselt

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Samen met stadsgids Willy Orlandini ga je op pad in Hasselt, en leer je hoe water in het verleden zorgde voor de groei en bloei van de stad. Maar ook de dag van vandaag is water niet weg te denken uit de stad en een noodzakelijk ingrediënt voor een optimale leef- woon - en omgevingskwaliteit.

Hasselt heeft door de eeuwen heen haar welvaart te denken aan het (Demer)water. Voor de Cisterziënzerabdij van Herkenrode was de ligging aan de oevers van de Demer letterlijk van levensbelang. Maar ook voor de Middeleeuwse stad en haar bloeiende lakennijverheid was water een onmisbaar gegeven. Het water van de Demer werd via een aftakking de stad binnengeleid. Aan dat water van de “nieuwe Demer' ontstond tijdens de industriële revolutie o.a. een bloeiende jeneverindustrie. Aan de kanaalkom ontwikkelde zich ook watergebonden industriële activiteit. In de loop van de twintigste eeuw verdwenen de waterlopen in de binnenstad grotendeels onder het beton en asfalt. Recent ontdekt men opnieuw het belang van water in de stad zowel vanuit economisch, ecologisch als sociaal standpunt. Water wordt beeldbepalend en steeds belangrijker voor woonkwaliteit- creatieve werk- en studieomgeving en vrijetijdseconomie.


Onze wandeling loopt langs de kanaalkom, de Demer en volgt het gekanaliseerde Demer- en Helbeektraject. Langs het traject zie je hoe Hasselt water inschakelt in de stadsontwikkeling, wat de stad maakt tot een florerende bestemming voor bewoners en bezoekers.

Praktisch

We verzamelen aan de ingang van het Holiday Inn Hotel: Kattegatstraat 1, 3500 Hasselt.

Sessies

 • wo 13 maart '24
  14:00 - 16:00
  Holiday Inn Hasselt - Lokaal

Locatie(s)

 • Holiday Inn Hasselt Kattegatstraat 1
  3500 Hasselt Toon op kaart

Prijs

 • Standaardprijs
  € 11
 • Kortingsprijs
  € 7
  Korting voor: (1) studenten, (2) personen met een werkloosheidsuitkering, (3) gepensioneerden, (4) personen met een ziekte- of invaliditeitsuitkering, (5) personen die geen diploma hoger onderwijs hebben (maximum secundair onderwijs behaald).
 • Verhoogde tegemoetkoming
  € 2,2

Begeleiding

Willy Orlandini

Meer over Willy Orlandini

Meer zoals dit

Deze activiteit maakt deel uit van het project Water: vriend én vijand