Uitstap: het nieuwe Leuven

© Unsplash.com

Wandeling langs de Vaartkom en bezoek aan Museum M

Start za 28 oktober '23
9:15 - 18:30

1 sessie

Prijs

Standaardprijs: € 52
Alle prijzen

Waar Vertrekplaats: Station Hasselt
Stationsplein 2-6
3500 Hasselt

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Je kan voor deze activiteit niet meer inschrijven. Bekijk alternatieven.

We gaan samen met de trein naar Leuven. 's Morgens maak je begeleide wandeling langs de Vaartkom, de hipste buurt van Leuven. In de namiddag bezoek je Museum M. Een gids vertelt je over de architectuur van het gebouw en de kunstcollectie.

De Leuvense vaartkom is, sinds de herbestemming van leegstaande bedrijfspanden, een frisse nieuwe buurt waar heel wat te beleven valt. Je gaat op pad met een gids, die de buurt van binnen en buiten kent.


Wist je dat hier kortbij een hippe keizer hoog op zijn berg woonde? En dat een nog hippere Oostenrijkse Keizerin wou bewijzen dat ze 'ballen aan haar lijf had', en prompt de Vaart liet uitgraven? Verder leer je tijdens de rondleiding over Alexandra van het immobiliënkantoor, die hier gouden zaken deed. Winstbejag, ja, zeker… maar voor één keer moeten we ze het ook nageven. Ze deed de slogan van de stad, ‘Leuven eeuwenoud, maar springlevend’, alle eer aan.


Kortom, de Vaartkom is de creatieve hub van Leuven. De buurt ging van oude industrie tot het Manhattan aan de Dijle, waar trendy concepten hun plaats vonden. Tijdens de wandeling in de voormiddag krijg je twee hapjes en een drankje, van lokale makelij.


In de namiddag bezoek je Museum M. M is meer dan een museum. Je bewondert er een mix van oude en hedendaagse kunst, op een mooie plek. Toparchitect Stéphane Beel ontwierp een strak museumcomplex rondom het oude stadsmuseum Vander Kelen-Mertens. Compleet met een centrale binnentuin en een dakterras dat een adembenemend uitzicht biedt over de skyline van Leuven.


Een gids maakt je wegwijs in de architectuur van het gebouw en de geschiedenis van M. Je ontdekt zowel de collectie van M, als een greep uit de tijdelijke tentoonstellingen van kunstenares Huma Bhabha.

Praktisch

We verzamelen om 9:15 uur aan het station in Hasselt.

Het treinticket, de rondleidingen (met hapje en drankje) en de toegang tot Museum M zijn inbegrepen in de deelnameprijs.

's Middags is er een uur vrije tijd om te eten. Je kan in Leuven iets kopen om te eten, of breng je lunchpakket mee.

We eindigen in Leuven om 16:00. We nemen de trein terug rond 17:42 uur en zijn rond 18:20 uur terug in Hasselt.

Sessies

 • za 28 oktober '23
  9:15 - 18:30
  Vertrekplaats: Station Hasselt - Station

Locatie(s)

 • Vertrekplaats: Station Hasselt Stationsplein 2-6
  3500 Hasselt Toon op kaart

Prijs

 • Standaardprijs
  € 52
 • Kortingsprijs
  € 48
  Korting voor: (1) studenten, (2) personen met een werkloosheidsuitkering, (3) gepensioneerden, (4) personen met een ziekte- of invaliditeitsuitkering, (5) personen die geen diploma hoger onderwijs hebben (maximum secundair onderwijs behaald).
 • Verhoogde tegemoetkoming
  € 10,4

Begeleiding

Mario Knippenberg

Mario gidst je mee op weg binnen het thema duurzame samenleving. En dat gidsen mag je letterlijk…
Meer over Mario Knippenberg